De kracht van muziek

Muziek is een kunst die gebruikmaakt van klanken. De klanken worden geproduceerd door een of meer muziekinstrumenten of zang. Mensen luisteren naar muziek voor plezier, ontspanning of troost. Muziek kan gevoelens in hoge maten veranderen.

Bij het luisteren naar muziek komen allerlei hormonen vrij dit zorgt ervoor dat men zich wat gelukkiger, en ontspannender voelt. Muziek motiveert en maakt je blij, of droevig. Als er een nummer gedraaid wordt waarin het over leed en onrecht gesproken wordt, komt de opgekropte boosheid naar buiten.

Er zijn veel onderzoeken gedaan naar effecten van muziek op menselijke brein, en de aandoeningen zoals Alzheimer, Parkinson, autisme en zo voort. Hieruit blijkt dat muziek een positief effect heeft op het ophalen van herinneringen en het welbevinden.

Optreden Ninia Lazaar

Ik ga het nu over mijn eigen ervaringen hebben die ik persoonlijk heb opgedaan. Op de dag van de uitvoering was de kantine vol met de bewoners van het verzorgingshuis en hun familie die op bezoek zijn gekomen. Ik bleef doorspelen met dezelfde geluidsvolume, ritme, en de kleur van de klank. Het heeft even geduurd tot ik zag dat ze een beetje al met muziek mee begonnen te bewegen.

Ik zag dat sommige van ze mee begonnen te zingen, langzaam en zeker zag ik de bewoners wat vrolijker en steeds enthousiaster worden. Ze kregen betere contact met elkaar. Ze glimlachten en straalden. Er kwamen allerlei emoties bij ze vrij.

Ik kreeg nu de gelegenheid om meer met de kwaliteit van de klank te gaan spelen om het nog aangenamer te maken.
Ook zag ik dat er een verbondenheid ontstond toen de bejaarde zo creatief met muziek bezig waren. Ze luisterden, zongen, bewogen zich heen en weer op de muziek, en straalden een klein beetje geluk uit.

Het is verwonderend dat bij alzheimerpatiënten (gedementeerde) bejaarde muziek zo lang blijft. Het vermogen om een muziekinstrument te bespelen blijft lang gespaard, zelfs lang nadat andere vormen van geheugen al verdwenen zijn. Er zijn mensen die niet meer weten wie of waar ze zijn maar als je ze een muziekinstrument laat bespelen, kunnen ze wel.

Hierbij zou ik nog graag willen toevoegen dat:

Een van voorbeelden kan ik het orkest van Yanni noemen. Yanni – een Griekse componist en pianist die uit de verschillende landen van de wereld beste muzikanten had verzamelt en een spectaculaire orkest heeft opgericht.

Het is een prachtig voorbeeld van de verbondenheid die muziek bij mensen ongeacht hun etnische afkomst, nationaliteit, of religie teweeg brengt. Muziek kent geen taalbarrière en spreekt een universele !!!

Delen:

One comment on “Muziek verbind en verwondert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

11 + 15 =